Blog #2 | De inclusieve samenleving nog steeds exclusief

Al jaren wordt er gesproken over het streven naar een inclusieve samenleving. Ik begrijp wat ermee wordt bedoeld, maar vind het maar raar dat de kreet ‘ínclusieve samenleving’ is bedacht.
Want wij, mensen, maken hoe dan ook toch allemaal deel uit van deze samenleving?

Voordat ik verder ben gaan schrijven heb ik op Wikipedia gekeken hoe inclusie en inclusieve samenleving worden omschreven:

“Inclusie betekent dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving, en erbij horen. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. Bijvoorbeeld zelfstandig reizen, zelfstandig stemmen en zelf beslissen waar ze wonen en naar school gaan.”

Vreemd toch? Dat mensen met een beperking (beperking vind ik ook al geen fijn woord) meedoen in de samenleving zou in mijn beleving heel normaal moeten zijn, maar blijkbaar is dat dus heel exclusief!

Naar onze mening kan en moet dat anders.
Met ons CuliCafé dragen we in ieder geval een steentje bij aan de gewenste inclusieve samenleving.

Wij bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (uit Edam- Volendam) op een toonaangevende manier, de mogelijkheid om in een eigen, veilige en vertrouwde omgeving opgeleid te worden, werkervaring op te doen, werkfit te worden, een waardevol dagritme te creëren, het horecavak te leren en de kwaliteit van hun leven te verhogen.

CuliCafé De Ontmoeting bevordert arbeidsparticipatie en ondersteunt zoveel mogelijk mensen duurzaam (cognitief en sociaal) zelfstandig te worden. Door mensen zelfredzaam te maken, worden zij onafhankelijk en krijgen hiermee de vrijheid om hun eigen keuzes te maken.

Daar is in onze ogen niets exclusiefs aan!
Wij vinden dat heel normaal!

Wij hebben als doel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden, waardoor zij uiteindelijk kunnen doorstromen naar een reguliere baan. Het belang van het leren van een vak en het opdoen van werkervaring vergroot de zelfredzaamheid en daarmee de kans op een volwaardige (werk)plek in de maatschappij. Een echte baan, met een echt salaris. Een baan die past. Dat kan zijn in een restaurant, kantine of een lunchroom, maar ook bij een zorginstelling, slager of bakker.

Ons CuliCafé is een ontmoetingsruimte voor jong en oud (met of zonder beperking) met een gevarieerd aanbod aan activiteiten en een horecafunctie. Een plek waar men gedurende de hele dag en avond kan genieten van een lekker hapje en drankje.

Kom langs.
Wie je ook bent, hoe je er ook uit ziet, wat je ook doet.
Je bent goed zoals je bent!

Wij kijken ernaar uit je te ontmoeten!
Heb je vragen over mijn blog? Stuur dan een mailtje naar marion@culicafedeontmoeting.nl.

X, Marion